Alimente naturale vitamine de la A la Z
- Sănătate -

 

Duminică, 12 Decembrie 2021

   

Alimente naturale vitamine de la A la Z.
Vom învăța cum să ne hrănim sănătos și ce vitamine conțin alimentele necesare în fiecare zi. Vitaminele A B C D E, calciu, magneziu, fier, zinc, proteine, toate acestea se regăsesc în alimente organice, fructe legume, seminte, verdețuri, carne, ouă, lactate și multe altele.
Mai jos vă voi prezenta un tabel cu vitamine / minerale, ce alimente trebuie să consumăm și doza zilnică recomandată pentru fiecare categorie.

UPDATE 14 Februarie 2024

Vitaminele, minerale, proteine, toate au un rol important în refacerea organismului, întârirea sistemului imunitar, alături de un somn adecvat la orele potrivite (9 ore) și sport în fiecare zi. Valorile nutriționale ale alimentelor pot varia în funcție de calitatea produselor cumpărate, din comerț sau cele Bio direct de la producător.
Dozele sunt exprimate pentru adulți, la copii dozele sunt ceva mai mici.

Alimente Cantitate
per 100g
Vitamina A
5000 UI
Doza zilnică
<- recomandată
Ficat curcan 35836 UI Stevie 4000
Frunză viță de vie 27520 Ceapă verde 4000
Ficat vită 26091 Pepene galben 3382
Cartofi dulci 19217 Ardei gras roșu 3131
Suc morcovi 19124 Gogoșari, capia 3131
Ficat porc 17998 Fulgi de porumb 2681
Morcovi 16706 Unt 2499
Ficat pasăre 14378 Urzici 2011
Goji uscat 12600 Caise 1926
Pătrunjel 8425 Brânză capră 1745
Mărar 7717 Praz 1667
Salată verde 7404 Ouă 1442
Dovleac 7385 Cireșe, vișine 1283
Condimente 4000-8000 Smântână 1013
Spanac 4010 Papaya 950
    Varză Bruxrlles 754
 

Rolul Vitaminei A (Retinol) - ajută la reglarea tensiunii arteriale, a somnului, la buna funcționare a organelor vizuale, la menținerea sănătații mucoaselor, a pielii, a integritații organelor și a aparatului respirator. De asemenea, calciul și alte minerale, glucidele și grăsimile sunt metabolizate cu ajutorul vitaminei A.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Vitamina B1
1,5 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Spirulină 2,4 mg Alune 0,6
Drojdie 2,4 Fulgi ovăz 0,56
Semințe fl-soare 1,5 Tărâțe grâu 0,5
Fulgi porumb 1,3 Pâine integrală 0,4
Carne porc 1 Făină integrală 0,4
Pesmet 1 Ficat pasăre 0,4
Fistic 0,9 Grapefruit 0,36
Semințe susan 0,7 Mazăre 0,3
Carne tocată 0,7 Nuci 0,3
Nuci braziliene 0,6 Icre, somon 0,3
 

Supranumită şi “vitamina bunei dispoziții” sau “vitamina performanţei intelectuale”, vitamina B1 (tiamină) este indispensabilă sănătăţii fizice şi psihice, având efecte benefice asupra sistemului nervos, digestiv, dar şi la nivelul muşchilor şi chiar al inimii.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Vitamina B2
1,8 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Goji uscat 13 mg Brânză capră 1,2
Drojdie 5,5 Migdale 1,1
Spirulină 3,7 Icre 0,9
Ficat vită 3,4 Ouă prepeliță 0,8
Ficat curcan 2,7 Tărâțe grâu 0,6
Ficat pasăre 2,3 Ouă, somon 0,5
Ficat porc 2,2 Frunză viță de vie 0,4
Fulgi porumb 1,5 Macrou, ciuperci 0,4
Pate pui 1,4 Semințe dovleac 0,4
 

Cunoscută şi sub denumirea de riboflavină, vitamina B2 ajută la transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie, este necesară pentru vindecarea şi menţinerea unui tegument sănătos, ajută organismul la echilibrarea acidităţii şi este importantă pentru păr, unghii şi ochi. De asemenea, vitamina B2 joaă un rol important în prevenirea sau tratarea mai multor afecţiuni, precum anemia, sindromul de tunel carpian, cataractă, migrenă, rozaceea.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Vitamina B3
16 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Drojdie 39,8 mg Somon 10,1
Fulgi porumb 17,9 Carne pui 8,5
Ficat vită 17,5 Ficat porc 8,4
Ficat pasăre 13,9 Carne vită 8
Piept pui 13,7 Pate pui 7,5
Tărâțe grâu 13,6 Semințe fl-soare 7
Spirulină 12,8 Macrou 6,8
Alune 12,1 Făină integrală 6,4
Ficat curcan 11 Seminte susan 5,8
 

Vitamina B3, cunoscută şi sub denumirile de niacină, acid nicotinic sau vitamina PP (Pellagra Preventer), este o vitamină care susţine procesele genetice în celulele organismului şi care ajută la procesarea grăsimilor din corp. Niacina este recomandată în prevenirea şi tratamentul multor afecţiuni precum pelagra, dermatita, durerile de cap, nivelurile crescute de colesterol, depresii şi tulburări psihice.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Vitamina B5
10 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Drojdie 11,3 mg Ouă rață, curcă 1,9
Ficat pasăre 8,3 Somon 1,9
Semințe fl-soare 7 Ouă gâscă, prepeliță 1,8
Ficat vită 6,9 Alune 1,8
Ficat porc 4,8 Ciuperci 1,5
Spirulină 3,5 Carne vită, icre 1,2
Ouă 3 Semințe fl-soare 1,1
Pate pui 2,6 Macrou 1
Tărâțe grâu 2,2 Făină integrală 1
 

Vitamina B5, cunoscută şi sub denumirile de acid pantotenic, “vitamina antistres” şi ”elixirul tinereţii”, pe lângă faptul că joacă un rol important în descompunerea grăsimilor şi a carbohidraţilor pentru producerea de energie, grăbeşte vindecarea rănilor şi operaţiilor chirugicale, fiind extrem de eficientă în cazurile de acnee, luptă împotriva artritei reumatoide şi ameliorează simptomele acestei afectiuni, reduce durerile articulare şi inflamaţiile, reduce depresia şi anxietatea şi menţine sănătatea sistemului nervos, previne îmbătrânirea prematură, reduce pigmentarea tenului şi apariţia ridurilor, reduce oboseala şi slăbiciunea organismului, previne apariţia mătreţii şi a candidozei.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Vitamina B6
1,3 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Fulgi porumb 1,8 mg Ficat curcan 0,9
Fistic 1,7 Ficat pasăre, porc 0,8
Condimente 1-2,4 Piept pui 0,6
Drojdie 1,5 Porumb, alune, nuci 0,6
Seminte fl-soare 1,3 Macrou 0,5
Tărâțe grâu 1,3 Banane 0,4
Usturoi 1,2 Ouă, spirulină 0,4
Ficat vită 1 Frunză viță de vie 0,4
Somon 0,9 Semințe susan 0,4
    Varză Bruxelles 0,2
 

Vitamina B6, cunoscută şi sub numele de piridoxină, face parte din complexul de vitamine B şi are un rol important în formarea hemoglobinei, în metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor şi lipidelor (îndeosebi al acizilor graşi esenţiali), fiind şi stimulent muscular; are influenţă benefică asupra pielii, precum şi în procesul de creştere.
De asemenea, piridoxina poate ajută în tratamentul afecţiunilor cardiovasculare, ameliorează simptomele sindromului premenstrual, depresiei, artritei, elimină senzaţia de greţuri matinale în cazul femeilor însărcinate şi previne instalarea afecţiunilor oculare cauzate de înaintarea în vârstă.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Vitamina B9
0,4 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Drojdie 0,78 mg Pătrunjel răd 0,18
Ficat curcan 0,69 Ficat porc 0,16
Ficat pasăre 0,56 Pătrunjel 0,15
Fulgi porumb 0,57 Mărar 0,15
Pate pui 0,32 Ouă 0,14
Condimente 0,2-0,3 Fasole 0,13
Ficat vită 0,26 Semințe susan 0,11
Alune 0,24 Sfeclă roșie 0,1
Semințe fl-soare 0,22 Spirulină 0,1
Spanac 0,19 Nuci, icre 0,1
 

Acidul folic joacă un rol decisiv în dezvoltarea sistemului nervos şi osos al fătului, îmbunătăţeşte fertilitatea atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor, reduce riscul de infarct miocardic prin acţiunea de reducere a nivelului de homocisteină, un aminoacid care duce la apariţia bolilor cardiovasculare, osteoporozei şi aterosclerozei, ajută la cicatrizarea rănilor, întăreşte firul de păr şi unghiile şi este deosebit de important în procesul de creştere rapidă.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Vitamina B12
2,4 μg
Doza zilnică
<- recomandată
Ficat vită 83,1 μg Ouă gâscă 5,1
Ficat curcan 28,2 Iaurt 5,1
Ficat pasăre 21,1 Somon 3
Macrou 19 Pește 2-3
Ficat porc 18,7 Ouă 1,9
Hering 13,1 Ouă curcă 1,7
Icre 11,5 Ouă prepeliță 1,6
Pate pui 8,1 Carne vită 1,6
Ouă rață 5,4 Caras 1,5
Fulgi porumb 5,4 Crap 1,5
 

Vitamina B12, numită şi cianocobalamină sau “vitamina roşie”, are cea mai mare şi complexă structură chimică dintre toate vitaminele, aceasta având un rol deosebit de important pentru organismul uman. Aportul recomandat de vitamina B12 ajută la dezvoltarea şi menţinerea sistemului nervos, a producţiei de ADN şi a formării de celule roşii din sânge, stimulează pofta de mîncare, creşte performanţele fizice şi psihice, împiedică acumularea de grăsimi în ficat şi previne ateroscleroza şi alte afecţiuni cardiovasculare.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Vitamina C
100 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Măceșe 426 mg Clementine 48,8
Ardei gras 183 Ștevie 48
Coacăze negre 181 Ananas 47,8
Pătrunjel 133 Conopidă 46,4
Ardei gras roșu 128 Ceapă verde 45,6
Gogoșari, capia 128 Pătrunjel răd 41
Kiwi 92,7 Coacăze roșii 41
Broccoli 89,2 Spanac 39,3

Mărar
Varză Bruxelles

85 Pepene galben 36,7
Gulie 62 Varză 36,6
Pomelo 61 Grapefruit 34,4
Papaya 60,9 Mango 27,7
Căpșuni 58,8 Agrișe 27,7
Varză roșie 57 Mandarine 26,7
Fragi 57 Castane 26,7
Portocale 53,2 Zmeură 26,2
Lămâi 53 Mure 21
Condimente 50 Usturoi 21
 

Vitamina C, sau acidul ascorbic după cum mai este numită, este una dintre cele mai cunoscute vitamine, care are un rol deosebit de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi şi împotriva stresului oxidativ, principala cauză a îmbătrânirii fiziologice.
Numeroase studii ştiinţifice atestă beneficiile unui aport optim de vitamina C, în special în prevenirea cazurilor de cancer, în întărirea sistemului imunitar, pentru grăbirea procesului de cicatrizare a pielii, reduce riscul de cataractă şi multe alte afecţiuni specifice apărute odată cu înaintarea în vârstă.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Vitamina D
600 UI
Doza zilnică
<- recomandată
Fulgi de porumb 143 UI Cremwursti 36
Ouă 107 Ciuperci 18
Unt 56 Lapte carpă 12
Lapte integral 40 Brânză 12
 

Ne punem mari speranţe în vitamina D (calciferol) - o vitamină care ia naştere din reacţia pielii expusă la lumina soarelui. Această vitamină joacă un rol important în buna funcţionare a inimii, plămânilor, creierului şi ficatului.
Menţine sănătatea sistemului osos din copilărie şi până la bătrâneţe. Te ajută să slăbești, să invingi depresia. Este bine să stăm la soare minim 15 minute în fiecare zi.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Vitamina E
10 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Ulei fl-soare 41 mg Frunză vită de vie 2
Semințe fl-soare 33,2 Semințe mac, susan 1,8
Migdale 25,6 Pătrunjel răd 1,7
Alune 15 Măsline 1,6
Ulei măsline 14,3 Ardei gras roșu 1,6
Măceșe 5,8 Gogoșari, capia 1,6
Nuci braziliene 5,7 Păstârnac 1,5
Spirulină 5 Tărâțe grâu 1,5
Bulion 4,3 Kiwi 1,4
Caras 2,9 Hering 1,4
Ouă 2,6 Merișoare 1,3
Fistic, quinoa 2,3 Ouă rață, gâscă 1,3
Unt 2,3 Mure 1,2
Scorțișoară 2,3 Coacăze negre 1,1
Avocado 2,1 Mango 1,1
Spanac 2 Dovleac 1,1
    Varză Bruxelles 0,9
 

Numită şi vitamina fertilităţii, datorită rolului pe care îl are în procesul fertilităţii, vitamina E face parte dintre substanţele cu o importantă acţiune antioxidantă. Beneficii vitamina E Datorită acţiunilor sale ca antioxidant, vitamina E se recomandă în tratarea a numeroase boli: scăderea imunităţii, lupus eritematos diseminat, afecţiuni cardiovasculare, Zona Zoster, hemoroizi, ulcer gastric, litiază biliară, dismenoree, fibrom uterin, astm bronşic, ascită şi altele. Prin acţiunea sa puternic antioxidantă vitamina E este utilă şi în tratamentul epilepsiei.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Calciu
1000 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Praf de copt 4331 mg Migdale 269
Lobodă 2000 Mentă 243
Condimente 1000-2000 Mărar 208
Semințe mac 1438 Iaurt 199
Scorțișoară 1002 Usturoi 181
Brânză capră 895 Măceșe 169
Semințe chia 631 Nuci braziliene 160
Urzici 481 Pătrunjel 138
Frunză viță de vie 363 Lapte capră 134
Smântână 287 Lapte vacă 128
 

Calciul intră în componenţa oaselor şi dinţilor şi este esenţial pentru procesele de creştere, transmiterea impulsului prin fibrele nervoase, funcţionarea normală a muşchilor, coagularea sângelui şi transportul substanţelor prin membranele celulelor.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Magneziu
400 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Tărâțe grâu 611 mg Alune 168
Semințe dovleac 535 Nuci 158
Lobodă 500 Pâine integrală 139
Cacao 499 Făină integrală 138
Nuci braziliene 376 Goji uscat 130
Semințe mac 347 Porumb 127
Semințe susan 345 Fistic 121
Condimente 100-400 Fulgi ovăz 121
Semințe fl-soare 325 Biscuiți integrali 99
Migdale 270 Drojdie 98
Tărâțe ovăz 235 Macrou 97
Ciocolată amăruie 228 Frunză vită de vie 95
Quinoa 197 Nucă cocos, orez brun 90
Spirulină 195 Pâine graham 81
 

Magneziul participă la transmiterea semnalului activator de la fibra nervoasă spre muşchiul care îi este subordonat, precum şi la contracţia musculară propriu-zisă şi activează multiple enzime celulare şi căi metabolice ale corpului uman.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Fier
8 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Condimente 5-97 mg Goji uscat 9,2
Spirulină 28,5 Scorțișoară 8,3
Fulgi porumb 19,3 Praf de copt 8,2
Ficat porc 17,9 Mărar 6,7
Drojdie 16,6 Semințe susan 6,4
Semințe dovleac 15 Pătrunjel 6,2
Cacao 13,9 Ficat vită 6,2
Ficat pasăre 12,9 Semințe fl-soare 5,2
Ciocolată amăruie 11,9 Mentă 5
Tărâțe grâu 10,6 Pesmet 4,8
Lobodă 10 Alune, quinoa 4,7
Semințe mac 9,8 Migdale 4,5
Pate pui 9,2 Fulgi ovăz 4,4
 

Fierul intervine în transportul oxigenului, intrând în componenţa „cărăuşilor” aflaţi în sânge (în globulele roşii) şi muşchi, participă la reacţiile de oxidare celulară şi la apărarea antiinfecţioasă, asigură performanţe fizice şi intelectuale optime.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Zinc
15 mg
Doza zilnică
<- recomandată
Semințe dovleac 10,3 mg Condimente 3-7
Drojdie 10 Ficat curcan 4,5
Semințe mac 7,9 Carne porc 4,2
Tărâțe de grâu 7,3 Nuci braziliene 4,1
Carne tocată 7 Ficat pasăre 4
Cacao 6,8 Carne pui 3,8
Semințe susan 6,7 Fulgi ovăz 3,7
Ficat porc 6,7 Migdale 3,5
Carne vită 5,8 Semințe chia 3,5
Semințe fl-soare 5,3 Alune 3,3
Ficat vită 5,2 Ciocolată amăruie 3,3
 

Zincul reprezintă un constituent esenţial al sistemului enzimatic celular, este implicat în metabolismul vitaminelor şi proteinelor, are rol antioxidant şi stimulează sistemul imun.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Seleniu
55 μg
Doza zilnică
<- recomandată
Nuci braziliene 1917 μg Hering 46,8
Semințe susan 97,5 Pate pui 46,1
Ficat pasăre 88,2 Carne porc 45
Semințe fl-soare 79,3 Pâine integrală 40,3
Tărâțe grâu 77,6 Carne curcan 37
Făină integrală 70,7 Ouă gâscă, rață 36,9
Ficat porc 67,5 Carne tocată 35,4
Ouă 56 Ouă curcă 34,3
Icre 51,7 Muștar 32,9
Macrou 51,6 Ficat vită 32,8
Goji uscat 50 Ouă prepeliță 32
Somon 46,8 Pâine graham 31
 

Seleniul este un mineral deosebit de important de protecţie împotriva efectelor radicalilor liberi, precum şi cu o capacitate extraordinară de a regla funcţiile tiroidei şi de a întări sistemul imunitar. De asmenea, un aport suficient de seleniu poate scădea semnificativ riscul de cancer, boli cardiovasculare şi are capacitatea de a reduce cantitatea de mercur din organism.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Proteine
1-2 grame / kg
Ex: 150g / 75 kg greutate personală
Doza zilnică
<- recomandată
Spirulină 57,5 g Semințe mac 18
Drojdie 38,3 Lobodă 17
Carne vită 33 Condimente 5-20
Sarmale 32,1 Semințe chia 16
Brânză capră 30,5 Ouă 15,9
Pipote inimi pui 30,4 Tărâțe grâu 15,5
Cașcaval 30 Nuci 15,2
Piept pui 29,8 Nuci braziliene 14,3
Carne porc 29,3 Quinoa 14,1
Piept curcan 28,7 Făină integrală 13,7
Icre 28,6 Pesmet 13,3
Carne curcan 28,1 Fulgi ovăz 13,2
Alune 28 Pâine integrală 13
Carne pui 28 Goji uscat 12,1
Semințe dovleac 24,5 Ciocolată amăruie 11,3
Macrou 23,9 Porumb 9,4
Migdale 21,1 Biscuiți integrali 8,8
Semințe fl-soare 20,8 Pâine graham 8,8
Fistic 20,6 Pâine secară 8,4
Semințe susan 20,5 Nucă cocos 6,9
Cacao 19,6 Usturoi 6,4
 

Un stil de viaţă sănătos nu înseamnă doar mişcare fizică, ci şi o alimentaţie corespunzătoare. Pentru asta, specialiştii recomandă dietele care au la bază consumul de proteine şi cât mai puţini carbohidraţi. Rolul proteinelor este acela de a ajuta la creşterea masei musculare, dar şi la menţinerea stării generale de sănătate a organismului.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Fibre alimentare
38g
Doza zilnică
<- recomandată
Cereale integrale 65 Făină integrală 12,2
Scorțișoară 53,1 Semințe susan 11,5
Tărâțe grâu 42,8 Lobodă 11
Condimente 12-45 Frunză viță de vie 11
Semințe chia 38 Biscuiți integrali 10,5
Cacao 33,2 Pâine integrală 10,3
Măceșe 24,1 Fistic 10,3
Drojdie 21 Semințe fl-soare 8,6
Semințe mac 19,5 Alune 8,5
Nucă cocos 16,3 Goji uscat 7,8
Pufuleți 16 Nuci braziliene 7,5
Făină secară 14,6 Porumb 7,3
Fulgi ovăz 12,8 Quinoa 7
Migdale 12,5 Urzici 6,9
Ciocolată amăruie 12,5 Nuci 6,7
 

Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglării digestiei. Odată ce enzimele metabolizează nutrienții din hrana consumată, fibrele și toxinele se atașează de reziduurile alimentare și facilitează eliminarea acestora. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o condiție de bazaă pentru susținerea funcției digestive. Tot fibrele ajută organismul să absoarbă mineralele benefice din alimente, contracarează acțiunea nocivă a radicalilor liberi, protejează bacteriile intestinale benefice și contribuie la menținerea unui nivel optim de colesterol. Fibrele solubile au efectul reducerii nivelul colesterolului rău LDL, reglând totodată glicemia și diminuând riscul bolilor cardiace și al diabetului de tip 2.

 

Alimente Cantitate
per 100g
Omega 3
1,5 g
Doza zilnică
<- recomandată
Ulei pește 19-35 g Ouă gâscă 0,55
Semințe chia 17,5 Carne prepeliță 0,53
Nuci 9 Muștar 0,46
Condimente 0,4-4 Cremwursti 0,39
Icre 3,1 Biscuiți integrali 0,37
Hering 2,2 Unt 0,31
Macrou 1,4 Quinoa 0,3
Crap 0,9 Brânză 0,27
Frunză vită de vie 0,85 Semințe susan 0,26
Spirulină 0,83 Fistic, ouă 0,25
 

Au un rol important în menținerea sănătății creierului, articulațiilor și inimii. Însă aceste grăsimi bune ajută și persoanele cu anumite probleme dermatologice, iar un studiu a arătat că tratamentul cu suplimente cu Omega 3 completează, de exemplu, tratamentul topic în cazul psoriazisului. Acizii grași Omega 3 pot fi utili în mai multe privințe, dacă vrei să ai o piele frumoasă: ei lubrifiază și hidratează țesuturile care alcătuiesc unghiile, dându-le un aspect neted, strălucitor.

Alimente Cantitate
per 100g
Omega 6
15 g
Doza zilnică
<- recomandată
Nuci 38 g Carne pui, ouă 3,5
Semințe fl-soare 32,7 Cârnați 3,4
Ulei fl-soare 28,9 Condimente 1,6-7,7
Semințe sunsa 25,2 Quinoa 2,9
Semințe dovleac 20,7 Unt 2,7
Nuci braziliene 20,5 Carne prepeliță 2,6
Alune 15,5 Carne curcan 2,4
Fistic 13,2 Cremwursti 2,3
Migdale 12,6 Pate pui 2,1
Biscuiți integrali 6,2 Porumb, tărâțe grâu 2
Semințe chia 5,7 Carne tocată 1,8
 

Printre beneficiile acizilor grași Omega 6 se numără: reducerea riscului cardiac, reducerea nivelului de colesterol din sânge, reducerea riscului de cancer. Omega 6 joacă un rol important și în refacerea tesuturilor dupa efortul fizic intens. Mai exact, acizii grasi Omega 6 stimulează refacerea țesuturilor și combat inflamația produsă la nivelul musculaturii.

Sursa: Romedic

 

NOTE

Condimente pot fi: cimbru, busuioc, mărar uscat, oregano, măghiran, rozmarin, coriandru, tarhon, dafin, chimen, ienibahar, boabe muștar, boia dulce, paprika, curry, schinduf, cardamom, mentă, nucșoară, turmeric, șofran, anason, salvie, leuștean uscat, chili, pătrunjel uscat, sumac.

 

 

Website oficial: www.orangehub.ro
Facebook: Photography orangehub.ro

Citește și alte articole aici
-> Blogul lui cocktail

 

Câteva imagini cu aliemnte sănătoase

       

Ai ceva de spus despre acest articol?
Dacă nu vrei să-ți apară Comment-ul și pe Facebook atunci debifează căsuța "Post to Facebook".

 

Da-ne Like pe Facebook si primesti noutati in fiecare zi.

Asteapta  5  secunde.. Inchide